Bossaball voor de beginner

Wat moet ik nog meer weten over Bossaball?

Nu je een beetje op de hoogte bent van de algemene regels , mag ik je inlichten over aantal extra dingen in Bossaball.

De BossaWall, in Nijmegen “de blauwe rand rondom de trampolines”.

Eén van dingen die ik nieuwe leden veel zie doen, is stoppen met spelen zodra die bal op de blauwe rand valt, ligt of rolt. Bal op de BossaWall betekent doorspelen! Ook al rolt die bal onder het net door (op de wall) gewoon doorspelen, tik de bal terug onder het net de lucht in. Als er nog een pass over is, kan een andere medespeler de bal alsnog over het net spelen en gaat het spel door. (Als je soccer-moves hebt, mag je de bal ook zelf terug-loppen en vervolgens over het net schoppen, deze twee soccer-balcontacten tellen als één pass.)

Springend een bal spelen

Ik vind het altijd interessant om te zien wanneer nieuwe spelers tot de realisatie komen: “Goh, misschien is het handig als ik niet continue spring, wanneer ik een bal speel…” Het Bossaballveld is natuurlijk gemaakt om bepaalde sprongen en kunsten te kunnen uitvoeren, maar in beginsel zou het doodvermoeiend en lastig zijn om ballen te kunnen spelen als je continue non-stop op je eigen plaats aan het bouncen bent. Overigens, één sprong kan helpen bij het spelen van een bovenhandse bal, maar dan time je het zelf. In de lucht je spring-timing veranderen is natuurlijk een beetje lastig. Dus ook de trampo-speler stopt met springen zodat er een bal verdedigd kan worden.

Han na een salto

Doordraaien van posities?

Dit kwam persoonlijk als shock toen destijds een trainer mij hierover in lichte: je draait helemaal niet door bij Bossaball! Op trainingen wisselt men van posities, maar uiteindelijk specialiseren spelers zich op 1 oké misschien 2 posities. Het is in ieder geval géén onderdeel van het spel om bij het winnen van de service alle spelers een posities door te laten draaien. Blijkt dat bij Volleybal dat ook meer illusie is dan werkelijkheid, dat doordraaien, maar bij Bossaball doen we ook niet “als of” en is doordraaien niet gebruikelijk, hoewel niet verboden. Natuurlijk is te verklaren waarom we niet doordraaien (specialisatie); ik ben nu erg blij dat ik me kan focussen op één positie, want er zijn nog steeds een tal van zaken waar je op moet letten per positie, dus genoeg te leren :D. Ik vind echter wel dat het je een betere speler kan maken, wanneer je inzicht hebt in hoe het is om op een andere plaats te staan. Als beginner ga je alle plekken af om te kijken welke positie het beste bij jou past. Dit zijn de posities:

  • De trampo-speler
  • De soccer-speler (linksvoor)
  • De setter (rechtsvoor)
  • De achter-speler

Rol van de spelers

De soccer-speler is meestal diegene die het beste om kan gaan met voetbal-acties. Dus de bal aannemen op de knie, hoofd, borst of voet om vervolgens door te spelen. Bij een (competitie)wedstrijd moet er bij 3, 4 of 5 balcontacten een soccer-touch zitten. De soccer-speler neemt deze move voor zijn rekening en kan door zijn extra touch voor rust zorgen in het spel. Voor soccer geldt dus 2 touches telt als 1 balcontact. Nu is het niet zo dat alleen een soccer speler ook een soccer mag doen, dit mag iedere speler doen. 

De trampo-speler is verantwoordelijk voor het behalen van hoogte en het smashen van de bal over het net.

De setter-speler is verantwoordelijk voor het juist plaatsen van de bal bij het net zodat de trampo-speler de bal kan smashen. Dit vergt dat de setter een goede volleybaltechniek moet beheersen om dit te kunnen.

De achter-speler heeft het meeste overzicht en speelt de bal vaak tussen soccer en setter aangezien deze twee elkaar moeilijker kunnen bereiken omdat de trampoline-springer “in de weg kan springen”.

Puntentelling

Hier hoef je je in het begin echt nog niet druk over te maken, maar voor de geïnteresseerden: je kan 1, 3 of 5 punten verdienen afhankelijk van hoe je het bal raakt én hoe er verdedigt wordt. Ingewikkeld? Tja, that’s in the eye of the beholder. Schop je de bal over het net op hun veld, krijg je 3 punten. Maar nu komt het: Raakt één tegenstander de bal (en dan uit of het veld), dan krijg je nog steeds het maximaal haalbare punten. Raken twee tegenstanders de bal (en dan uit of het veld): dan pas is de soccer-bal goed verdedigd door de tegenstander en krijg je maar 1 punt. 

Muziek

Ja BossaBall speel je officieel op/met muziek. Het hoort bij de sfeer en hoe graag ik ook wil geloven dat sommige muzieknummers kunnen bijdragen bij het aanleren van bepaalde Bossaball-speel-methoden en goed kan zijn voor de team-timing, is dat nog niet bewezen.

Lezen & Doen

Ja, je kan steeds meer over BossaBall lezen, maar ga het ook spelen, dan pas kan je ervaren wat voor leuke sport het is!

Veel plezier!

Met vriendelijke groet,