Wat is Bossaball?

Spelregels voor Bossaball

Wat is Bossaball

Bossaball is een spectaculaire en nieuwe sport. Het is een combinatie van voetbal, turnen en volleybal en de technieken van deze sporten gebruik je allemaal terwijl je op een luchtkussen of trampoline springt! Bossaball kan zowel outdoor als indoor gespeeld worden zolang je maar genoeg ruimte hebt.

Het doel van het spel is om de bal te scoren op het speelveld van de tegenstander. Wanneer je dit doet op het luchtkussen scoor je 1 punt bij het gebruik van een volleybaltechniek en scoor je 3 punten wanneer je een voetbaltechniek gebruikt.
De meeste punten kun je scoren in de trampoline van de tegenstander. Hier verdien je met een volleybaltechniek 3 punten en met een voetbaltechniek 5 punten mee wanneer je de bal direct scoort.

Als team mag je de bal 5 keer rondspelen voordat deze over het net gespeeld wordt. Hiervoor kun je zowel een volleybaltechniek als een voetbaltechniek gebruiken. Wanneer je een volleybaltechniek gebruikt om de bal te passen mag je de bal één keer raken, maar wanneer je een voetbaltechniek gebruikt mag je de bal twee keer achter elkaar raken en wordt dit gezien als één pass. Zodra er meer dan twee keer doorgespeeld worden binnen het team is een voetbaltechniek echter verplicht voordat hij naar de tegenstander gaat.

Uiteraard gaat het om punten maken, maar de manier waarop is belangrijk bij Bossaball. Een opslag wordt bijvoorbeeld zo spectaculair mogenlijk gemaakt door salto’s en andere spectaculaire moves. De spelers op de trampolines hebben uiteraard de hoogte al mee, maar maken bovendien nog eens allerlei capriolen om de meeste geweldige smashes tevoorschijn te toveren.

Wil je graag meer uitleg of een video die het uitlegt; klik dan hier om dit te bekijken.

Hoe is Bossaball ontstaan?

Bossaball werd uitgevonden door Filip Eyckmans, de ex-manager van de Belgische band dEUS. Zijn idee begon te groeien toen hij op tournee in Brazilië een aantal capoeira- acrobaten aan het werk zag. Vervolgens was er de hype van het beachvolleybal in onze streken. Of zoals hij het zelf verklaart: ‘Twintig jaar geleden zag ik op een tennisclub een soort attractie, twee trampolines, waar je met een bal naar een soort gat moest gooien. Het zag er leuk uit. Maar er zat geen tempo, geen rally in het spel. Het was springen, stoppen, en telkens die bal weer gaan halen. Dan kwam de hype van het beachvolley. En ook die trampolines met benji-touwen, die je wel eens ziet in shopping-centra. Ik heb die ideeën wat samengevoegd, een beetje gepikt van elke sport.’
De nodige veiligheidsmaatregelen werden genomen, het idee werd verder uitgewerkt, en voilà: Bossaball was geboren. In de zomer van 2005 werd deze geweldige sport voorgesteld in het Rivierhof in Antwerpen, waarna een heuse zomertour volgde.